Reguli de circulatie: Obligatii In caz de accident

Examen auto   |   Chestionare auto   |   Simulare examen auto
Nou! Acum ai acces 100% gratuit la un simulator de examen auto.
Ce este simulatorul de examen auto?

Cauta informatii despre examenul auto.

ExamenAuto.net > Legislatie rutiera >

Reguli de circulatie: Obligatii In caz de accident

Ai o nelamurire legata de examenul auto? Posteaza aici intrebarea ta!
Lista indicatoarelor, marcajelor si semnalelor agentului de circulatie.
Contraventii si punctele de amenda pentru faptele savarsite in traficul rutier.
Aici gasesti codul rutier dar si intrebari de verificare pentru fiecare capitol.Reguli de circulatie: Obligatii In caz de accident
CAPITOLUL V

Reguli de circulatie

Sectiunea 5

Obligatii in caz de accident

Art. 75.
Accidentul de circulatie este evenimentul care Intruneste cumulativ urmatoarele conditii:
a) s-a produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea Intr-un asemenea loc;
b ) a avut ca urmare decesul, ranirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) In eveniment a fost implicat cel putin un vehicul In miscare;
d) s-a produs ca urmare a Incalcarii unei reguli de circulatie.

Art. 76.
(1) Vehiculele Inmatriculate sau Inregistrate, cu exceptia celor cu tractiune animala, a remorcilor si a mopedelor, care circula pe drumurile publice, trebuie sa aiba asigurare obligatorie pentru raspundere civila In caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, conform legii.
(2) Politia rutiera dispune masura retinerii certificatului de Inmatriculare sau Inregistrare si retragerea placutelor cu numarul de Inmatriculare sau de Inregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate In trafic, eliberand dovada fara drept de circulatie.
(3) Daca detinatorul vehiculului nu face dovada asigurarii acestuia, dupa 30 de zile de la data aplicarii masurii prevazute la alin. (2), politia rutiera dispune radierea din evidenta a vehiculului.

Art. 77.
(1) Conducatorul unui vehicul implicat Intr-un accident de circulatie In urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii unei persoane este obligat sa ia masuri de anuntare imediata a politiei, sa nu modifice sau sa stearga urmele accidentului si sa nu paraseasca locul faptei.
(2) Orice persoana care este implicata sau are cunostinta de producerea unui accident de circulatie In urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau a mai multor persoane, precum si In situatia In care In eveniment este implicat un vehicul care transporta marfuri periculoase este obligata sa anunte de Indata politia si sa apeleze numarul national unic pentru apeluri de urgenta 112, existent In retelele de telefonie din Romania.
(3) Este interzis oricarei persoane sa schimbe pozitia vehiculului implicat Intr-un accident de circulatie In urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau a mai multor persoane, sa modifice starea locului sau sa stearga urmele accidentului fara Incuviintarea politiei care cerceteaza accidentul.

Art. 78.
(1) Conducatorului de autovehicul sau tramvai, instructorului auto atestat care se afla In procesul de instruire practica a unei persoane pentru obtinerea permisului de conducere, precum si examinatorului autoritatii competente In timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere sau pentru oricare dintre categoriile ori subcategoriile acestuia, implicati Intr-un accident de circulatie, le este interzis consumul de alcool sau de substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora dupa producerea evenimentului si pana la testarea concentratiei alcoolului In aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.
(2) In situatia In care nu sunt respectate dispozitiile alin. (1), se considera ca rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflecta starea conducatorului, a instructorului auto sau a examinatorului respectiv In momentul producerii accidentului.

Art. 79.
(1) Conducatorul de vehicul implicat Intr-un accident de circulatie In urma caruia a rezultat numai avarierea vehiculului este obligat sa-l scoata imediat In afara partii carosabile ori, daca nu este posibil, sa-l deplaseze cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizandu-l corespunzator.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), conducatorul de vehicul este obligat sa se prezinte imediat la unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul, In vederea Intocmirii documentelor de constatare.
(3) Daca In accidentul de circulatie sunt implicati doi sau mai multi conducatori ale caror vehicule avariate pot fi deplasate fara riscul de a periclita siguranta circulatiei, acestia se vor prezenta imediat cu vehiculele la unitatea de politie pe raza careia a avut loc evenimentul, pentru Intocmirea documentelor de constatare a accidentului.

Art. 80.
Proprietarul sau detinatorul al carui autovehicul, remorca sau tramvai a fost avariat In alte Imprejurari decat Intr-un accident de circulatie este obligat sa anunte imediat politia pe raza careia s-a produs evenimentul, pentru Intocmirea documentelor de constatare.

Art. 81.
(1) La solicitarea Comisiei de Supravegherea Asigurarilor sau a societatilor de asigurare, autoritatea care are In evidenta vehiculele Inmatriculate sau Inregistrate comunica datele referitoare la acestea si proprietarilor sau detinatorilor acestora.
(2) La solicitarea Comisiei de Supravegherea Asigurarilor sau a societatilor de asigurare, politia rutiera comunica acestora copii ale documentelor de constatare a evenimentelor, In vederea Intocmirii dosarelor pentru despagubire.

Ai luat permisul auto?
Iti mai trebuie o masina.
Daca vrei sa iti iei permisul trebuie intai sa alegi o scoala de soferi.
Aici pot sa exersezi putin si pentru proba practica :)
Ai grija sa nu faci ca ei!